Skagen

Vår första resa går till bildsköna Skagen på Jyllands norra spets, dvs Danmarks fastland. Skagen är ett fantastiskt ställe att ta sig till när man vill komma bort från storstadens sus och dus för att istället njuta av bland det bästa Skandinavien kan erbjuda, hög luft, fantastiskt ljus, ren natur och – avskildhet. Det här är en liten fiskeby där det väldigt sällan är trångt eller blir mycket folk. Snarare tvärtom – här finns massor med fria vidder och bildskön natur runt hörnet såväl som oändliga stränder att bre ut sig på. Skagen är berömt för sitt fiske och sina skaldjur. Det var trots allt här som Tore Wretman fick inspiration till sin ikoniska skapelse Toast Skagen. Den kan du för övrigt göra själv. Synnerligen enkelt – du tar ett gäng skalade räkor, hackad dill, en klick hemmagjord mayonnaise, riv ned lite pepparrot och mal lite färsk svartpeppar. Blanda – voila! Servera med en klick löjrom och en dillkvist ovanpå.

Skagen är vida känt för sitt fantastiska ljus som genom århundraden lockat åtskilliga konstnärer till denna by på danska landsbygden. På 1870-talet blev Skagen en samlingsplats för konstnärer från hela Skandinavien. Med sitt intensiva ljus och sin pittoreska fiskehamn lockades konstnärer att försöka fånga landskapet och arkitekturen.

Unna dig en promenad längs den vackra stranden med ändlösa sanddyner där du lätt hittar egen avskildhet och plats. Vattnet är synnerligen inbjudande trots att det bara är maj när detta skrivs.

 

Vi är ju trots allt i en historisk region och det är på sin plats att också komma ihåg de som gjort den berömd. En av dem är poeten, Holger Drachmann som ligger vid sin sista vila just här. Hans grav ligger bara en kort promenad upp från stranden.

 

Holger Drachmann var en hyllad poet och medlem av Skagenmålarna, en grupp konstnärer (inte bara målare var med, även författare, kompositörer mm) som var aktiva i Skagen under 1870- och 1880-tal. Holger Drachmann skrev även romaner och teaterpjäser – Edward Grieg har även tonsatt några av hans dikter. Holger Drachmanns grav är t.o.m. ett konstverk i sig självt – porten till hans gravkammare är ritad av P.S. Krøyer – också en av Skagenmålarna.

Du kan hitta många verk av Skagenmålarna på lokala Skagens museum som är ett naturligt stop under en vistelse här.

En sak att hålla uppsikt på är de lokala ormarna. Framför allt på våren när de lockas fram av varmare temperaturer. De är dock helt ofarliga och är inte ens riktiga ormar, det är kopparödlor som livnär sig på sniglar, daggmaskar och insekter. 

Skagen har även många fina restauranger och hotell. Vi återkommer till det i ett separat inlägg.