Tid för Skandinavien

 

Scandinavianways handlar om allt som är skandinaviskt. Vi skriver om det som är bra men med en viss konservativ approach till vad som är skandinaviskt. Vårt urval av restauranger vill vi t.ex. ska representera det som både är kvalitativt och genuint gott – men det ska också representera något som i sann mening är just skandinaviskt. Samma filosofi går också igen när vi skriver om design. Vi vill gärna visa upp det som är nytt men det behöver ha en skandinavisk komponent, design, filosofi.

Ett nytt varumärke att titta på, som matchar vår filosofi, är Avery Milton. Avery Milton är en purfärsk start-up i klockbranschen – med sin bas i Sverige. Avery Milton designar klockor för den internationella marknaden men gör så med inspiration från det svenska landskapet. De har det verkligt skandinaviska sättet begå design; enkelt, stiligt och elegant – utan att blinga till det.

I Sverige och runt om i världen har frasen ”demokratiskt mode” varit i ropet en tid. Att mode blivit demokratiskt innebär att  det blivit mer överkomligt, att det hittat sin väg till breda folkgrupper och blivit möjligt för alla att bära. Det innebär också att modehusen tar allt större ansvar för sin klimatpåverkan, att de allt oftare tar politisk ställning etc.

Nåväl, överkomligt i form av lågt pris är inte alltid i harmoni med kvalitet och det är här vi tycker Avery Milton sticker ut ganska rejält. Många tillverkare i de lägre prissegmenten använder sig av riktigt billiga urverk gjorda i Kina varpå de tjänar stora pengar på klockor med synnerligen låga tillverkningskostnader. Andra, bl.a. två stora svenska klockmärken, använder mer kvalitativa kvarts-urverk från Japan. Avery Milton har dock valt att ta detta ett snäpp till – och spänna bågen lite högre. De baserar sina klockor på ett schweizisk urverk som man vanligtvis bara hittar i premiumklockor till ett mycket högre pris.

Miljö är ett värde som också är kopplat till att vara riktigt skandinavisk. För att reflektera det har Avery Milton valt en boett gjord på kirurgiskt stål med extra låg koldioxidhalt, vilket innebär att det inte rostar. Från en premiumklocka förväntar du dig även safirglas – och det är precis vad Avery Milton använder, vilket gör deras klockor väldigt repfria.

En del av klockan där vi skulle vilja ha sett en svensk produkt är läderarmbanden. Till deras försvar finns det inte många garverier i Sverige som kan leverera premiumläder på den kvalitetsnivå som Avery Milton vill ha – oss veterligen finns bara ett garveri som kan det och de jobbar redan med den mest uppenbara konkurrenten. Beslutet att använda italienskt läder från Florens är därmed ett säkert val eftersom kvaliteten från Toscana verkligen är på global toppnivå. Naturligtvis är även lädret miljövänligt producerat. Avery Miltons läderarmband tillverkas genom en certifierad (och långsam) vegetabilisk garvningsprocess i stället för en mycket snabbare – och miljöskadlig – garvningsprocess där man använder krom.

Vad vi verkligen tycker om med Avery Milton förutom deras strikta skandinaviska design är ambitionen att gå in i en starkt konkurrensutsatt marknad, och att göra det med en förvisso prisvärd produkt men som ändå alltigenom andas premium – där omsorg också tagits till miljön. Att dessutom göra det med en produkt som faktiskt är prissatt på nivå med mindre kvalitetsorienterade konkurrenter är hedervärt. Det ger mervärden för kunden.

Nu i dagarna lanserar Avery Milton sitt varumärke och sin första kollektion klockor – Comoserien. Förutom att hämta inspiration från det svenska landskapet så har Avery Milton också funnit inspiration i de klassiskt lyxiga resmålen i Europa som Italien, Frankrike och Monaco. I denna första kollektion kommer inspirationen från magiska Lago di Como i Lombardiet, Italien. Como-sjön är världsberömd för sitt vackra landskap och här har klassiskt ”glitterati” som George Clooney huserat i decennier. Av en kollektion med inspiration från just Como kan man förvänta sig italiensk elegans, lite retro-feeling och tidlöshet. Med klockor i stålarmband (silver eller guld) uppnås just precis den perfekta blandningen av svensk och italiensk design som är perfekt för vår tid.

Avery Milton öppnar den 15:e juni och fram till den 30:e juni erbjuder de 50% på alla klockor. De kommer att lansera en första utgåva av numrerade klockor 001 – 500 och vi föreslår att du går till deras hemsida för att säkerställa att du får din.

Bara så ingen blir förvirrad – det här är inte ett betalt partnerskap. Vi hittade Avery Milton online och tycker genuint om deras kollektion, kvalitet, ambition och design.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.