Industriell konst med Siri Aurdal i sommar-Malmö

Malmö är på alla sätt en fantastisk stad men en av de saker som människor inte uppskattar tillräckligt i Malmö, vare sig det är Malmös egna invånare eller besökande turister – är Malmö Konsthall.

Malmö konsthall grundades 1975 och är fortfarande en av Europas största utställningshallar för samtidskonst. Konstutställningarna här är ofta av mycket hög kvalitet men själva byggnaden är, på egna meriter, väl värt ett besök på. Designad av arkitekt Klas Anshelm, tilldelades den 1974 Kasper Salinpriset, Sveriges största pris för arkitektur. Hallen är konstruerad av betong, glas, trä och aluminium men känns oerhört jordnära med sitt fantastiska ljus.

För närvarande visar Malmö Konsthall norska konstnären Siri Aurdal. Denna utställning, Continuum, är den första solutställning hon har gjort sedan 1980 – och den största någonsin. Det som dock är rätt speciellt är att utställningen faktiskt är en uppföljning av en tidigare utställning – av en skulpturserie som Siri Aurdal introducerade 1969. Här visas den med nya tillägg till det som var hennes genombrottutställning – Surroundings på Kunstnernes Hus, Oslo.

Malmö Konsthall visar en serie modulära skulpturer av ett skulptursystem som genomgår rekonstruktion. Det är ganska fascinerande att titta på – det är en kombination av arkitektur, design och industriella former. Vid tidpunkten för den första utställningen var Aurdal påverkad av idéer och rörelser från början av Europas 60-tal. Det är fascinerande att titta på, gå igenom eller bara betrakta, stående bredvid.

Malmö Konsthall visar också ”Intervju” från 1968 i kombination med en ny del, ”Conversation”, gjord 2018 – båda delvis gjorda för, eller anpassade till, just Malmö Konsthalls fantastiska rum. Båda verken är gjorda av transparent, färgat plexiglas. Du kan gå igenom verket som hänger från taket som en upplöst labyrintarkitektur. Fantastiskt vackert och varmt.

Titeln på utställningen, Continuum, visar på att en ständig förändring är möjlig. I en tid då konservativa krafter sveper över både Europa och västvärlden, är detta löfte om ständig förändring en optimistisk och ljus syn. Siri Aurdal menar att potentialen för förändring bestäms av rumsliga förhållanden, av de möjligheter och begränsningar som arkitekturen presenterar. Hennes konst känns progressiv och ljus i en konservativ och mörk tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.