Promenera genom 7 miljoner liter vatten på Den Blå Planet

Följ med oss när vi besöker ett av världens största och vackraste akvarier.

Den Blå Planet, Danmarks Nationella Akvarium tillika norra Europas största akvarium, är ett fantastiskt ställe att besöka. Det är hem till över 450 arter av fisk och andra varelser och erbjuder många fantastiska sätt att uppleva undervattensvärlden.

Här kan du promenera genom en 7 meter lång tunnel genom det största akvariet i byggnaden, bestående av över 4 miljoner liter vatten – med akvariet som omsluter dig ovanifrån och runt dig. Det erbjuder en komplett 360 graders utsikt med hammarhajar, stingrockor och djävulsrockor, sköldpaddor, muränor – tillsammans med ett stort utbud av andra fiskarter som simmar rakt ovanför ditt huvud.

Den Blå Planet har utställningar med både varm- och kallvattensakvarier med arter från Stilla havet, de tropiska haven och Amazonas såväl som Arktis. Det sägs att Den Blå Planet har 7.000.000 liter vatten totalt i sina 53 akvarier. Du får också en chans att se utrotningshotade vackra korallrev och organismer som lever i dem.

Det finns skärmar vid varje akvarium som visar vilka arter som lever där – om du vill kan du använda skärmarna för att förkovra dig och läsa mer. All information är tydligt markerad både på danska, svenska och engelska.

Du får också uppleva den tropiska regnskogen, frodiga regnskogar (generellt sammansatt av bredbladiga träd som finns i våta tropiska berg och låga områden) olika typer av vegetation och blommande växter. Fåglar kan höras kvittra, fjärilar flyger runt, en filippinsk krokodil kan också ses ligga perfekt kamouflerad på en fallen trädstam.

Här får du se över 2000 Pirayor och världens största sötvattenfisk, Arapaima, simma lugnt. Sjöuttrar kan man också hitta här.

Matningstiderna finns tydligt angivna, det är ett nöje och väldigt populärt för barnen att titta på, men kanske inte något för den känslige.

Byggnadsarkitekturen är en faktiskt en attraktion i sig självt! Byggnaden ritades av 3XN, en dansk arkitektbyrå som också ritade det magnifika Bella Sky-hotellet.

Sett från himmelen bildar Den Blå Planet formen av virvelström. Inspirationen kommer från en strömvirvel, bestående av fem ”armar” som omger hela planeten – från fågelkolonier på de branta fjällen på Färöarna till de fantastiska korallreven från världens oceaner. Det är omgivet av vatten vilket ger besökarna en känsla av att vara under havets yta.

En bistro ligger precis intill det öppna havet utanför – här har du fantastisk utsikt över Öresundsbron och hela Öresund. Det finns ett picknickområde nära bistron, så du kan ta med din egen picknick-korg.

Den Blå Planet är ett riktigt bra ställe för barnfamiljer. Det finns ett mycket populärt lekområde utomhus där barnen kan bygga sandslott.

Den Blå Planet är lätt att komma till. Du kan ta buss 5C från Köpenhamns flygplats eller Köpenhamns centralstation och stanna vid stationen Den Blå Planet eller ta metron från Kongens Nytorv i ena riktningen – eller från flygplatsen är det bara en station – stig av på Kastrup station Den Blå Planet. Du kan faktiskt också gå raka vägen från flygplatsen, det tar bara 10-15 minuter.

Slutligen, hela akvariet går du lätt igenom på två eller tre timmar. Dvs det är inte så vansinnigt stort – därför är det en ganska bra aktivitet för en eftermiddag med barnen och tillräckligt för att hålla deras uppmärksamhet vid liv.

Entréavgiften och bistron är lite väl dyr, men kom ihåg att i Köpenhamn är det mesta dyrt med vår svaga valuta. Vi tycker det är väl värt ett besök trots detta.

Inträdesavgift (för 1 vuxen): 170 DKK (ca 233 SEK)
Inträdesavgift (för 1 barn): 130 DKK (ca 180 SEK)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.