Magiska jaktparken Dyrehaven i Köpenhamn – en Downton Abbey-liknande upplevelse

När du flanerar runt i Köpenhamns centrum så kan det hända att du när en känsla av att det finns fler upplevelser än att shoppa, äta och dricka gott. Och du har så klart rätt! Du behöver själslig spis också – och du behöver andas. Du behöver fria vidder, vilda djur och naturens rena skönhet.

Dyrehaven – Jægersborg rådjurs- och hjort-park

Allt detta finns i närheten av Köpenhamns centrum – i den kungliga jaktparken Dyrehaven. Med sin majestätiska miljö är Dyrehaven verkligen ett måste att besöka. Vi spenderade flera timmar i denna fantastiska park där landskapet och dess djur formligen tar andan ur en med sin skönhet. Du kommer att känna det som om  du går runt i en saga när du besöker denna magiska plats. Inte många turister (framför allt inte svenska) hittar denna pärla, som ligger strax norr om Köpenhamn nära Klampenborgs kapplöpningsbana samt precis bredvid nöjesparken Bakken. Det enklaste sättet att komma hit är att köra bil, parkera den på Bakkens parkeringsplats och gå in genom den stora porten precis vid parkeringsplatsen. Alternativt tar du Öresundståget till Klampenborgs station och går den sista biten, det tar mindre än 15 minuter.

Precis bakom entréporten finns en stor karta såväl som ett stativ med broschyrer. Ta med en översikt över parken så att du inte går vilse på din väg genom den. Bilar tillåts knappt alls i parken, du promenerar igenom på vägar och stigar – det är bara att njuta av atmosfären.

Ett drömlikt landskap som påminner om Downton Abbey

Om du någonsin har tittat på Downton Abbey är det verkligen den typen av drömlikt landskap som väntar på dig – inklusive det kungliga jaktslottet Eremitageslottet, byggt 1736. Eremitageslottet ligger på den högsta punkten i parken, där jaktvägarna möts – med fantastisk utsikt över markerna och havet. Slottets placering och arkitektur är gjord så att när solen skiner in på speglarna i matsalen, så reflekterar de i sin tur ljuset på guds representant på jorden – den absoluta monarken – Kungen (eller som nu, Drottningen) av Danmark.

Dyrehaven skapades 1670 av kung Christian V, som en stor hjortpark för s.k. ”par force-jakt” – en brutal form av jakt som kräver stora områden i form av skog, jaktvägar – och så klart vilt att jaga. Dyrehaven är hem för över 2.100 hjortar och rådjur. Parken används ännu i denna dag för jakt – omkring 700 djur dödas under vinterns jakt och 700 kalvar föds varje sommar. Det händer fortfarande, då och då, att den danska kungafamiljen jagar i parken.

Par force jakt

Par force är en fransk term som betyder ”med våld”. Jägare rider på häst och flankeras av jakthundar när de förföljer sitt byte, ofta en stort hjorthanne. Från de långa raka vägarna och den stjärnformation som dessa vägar bildar, så kunde publiken följa både bytet och jägarna. Bytet följdes av jaktlaget i timmar, tills det var helt utmattat. Hundarna omringar sen bytet varpå en utvald, framstående medlem av jaktlaget närmar sig bytet för att slutligen ta dess liv med en kort jaktkniv som kallas Hirschfænger. I just dessa jaktmarker var det naturligtvis monarken som inte bara ledde jakten, men självklart var den som levererade det här sista slaget – för att visa sin makt och sitt mod. Den här typen av brutal jakt demonstreras i den årliga Hubertusjakten som sker den första söndagen i November. Cirka 30.000 människor dyker upp för att se Sportsrideklubben rida genom parken i en show för att påminna oss om den tid då par force-jakten dundrade genom parken. I verkligheten är dock par force-jakt inget som man ägnar sig åt här längre – någon riktig par force-jakt har inte hållits här sedan 1777.

Unescos världsarv

Dyrehaven finns med på UNESCOs världsarvslista eftersom det är ett unikt kulturlandskap på norra Själland. Djuren i Dyrehaven är vana vid människans närvaro, du kommer oerhört nära dem. Vi skulle inte rekommendera att klappa dem men det är frestande så nära som man faktiskt kommer.


Dessa bilder är inte inzoomade – man kommer så här nära

I parken finns det gott om ställen för djuren att äta och dricka. Fyra olika typer av hjort och rådjur finns här, kronhjort, dovhjort, rådjur och sika rådjur. Kronhjort är Danmarks största däggdjur och här finns 300 st med sina stora horn. Hindar och kalvar finns i södra delen av parken medan hanarna håller sig norr om den – de kan ses tillsammans i september och oktober, under brunsttiden.

Dyrehaven är öppen året runt men ett besök som vårt, på en klar vinterdag  – är magiskt.

2 svar på “Magiska jaktparken Dyrehaven i Köpenhamn – en Downton Abbey-liknande upplevelse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.