Skissernas museum i Lund

Skissernas museum i Lund grundades redan 1934 men fick sin nuvarande form förra året då museet nyinvigdes. Skissernas är ett unikt konstmuseum som visar upp den konstnärliga processen i form av en konstnärs kreativa process från första idé till sista skiss som sedan resulterar i offentlig konst. Skissernas museum har världens största samlingar av skisser, modeller och förberedande verk för svensk och internationell offentlig konst med över 35 000 verk sedan från tidigt 1900-tal till vår samtid. Museet ligger behändigt i centrala Lund och ingår i Lunds universitet.


inges idé – Dandy

Idag består museet av flera olika byggnader från sex olika perioder. De stora utställningsgallerierna visar modern och samtida konst – från små blyertsritningar till färgglada, monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Där finns skisser av internationella artister som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore, Fernand Léger. En av Europas främsta skisser av mexikanska monumentala målare – Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros – finns också här.

På bottenvåningen finns det svenska galleriet, det internationella galleriet och den mexikanska samlingen med utställningar av Sigrid Hjérten, Isaac Grünewald och Siri Dekert samt samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Mathias van Arkel.

På andra våningen visar museet en tematisk permanent utställning om minnesmärken och monument. Dessutom visar museet en rad nya temporära utställningar varje år med både samtida och tidigare konstnärer. Skissernas museum har också omfattande samlingar av offentlig konst från svenska och internationella tidningar och tidskrifter från 1930-talet till nutid.

Vi hade turen att se en av de temporära utställningarna – Memory Matters.


Indré Serpytyté – former NKV MVD MGB KGB building

Memory Matters är en utställning om kollektivt minne – minne som, till skillnad från det individuella minnet, delas av många människor, en hel grupp eller ett samhälle. Kollektivt minne är ofta ett uttryck för hur en grupp i maktposition har valt att berätta och representera kulturella och historiska händelser, som i officiella minnesmärken och monument. Men kollektiva minnen, som de monument som förkroppsligar dem, är ofta omstridda. Konst ger möjlighet till alternativa perspektiv på historia och uttrycksminnen som har blivit nedtystade eller förtryckta.


André Cauvusogly – Long Ago Person Found

Utställningen Memory Matters visar arbeten i olika konstnärliga konstverk från de senaste tio åren, av konstnärer från flera olika delar av världen. Konstnärerna adresserar historiografi och minneskultur på olika sätt. Konstverken skapar en dialog med nutidens sociala och politiska händelser och med de sammanhang där konstnärerna arbetar – från tystnaden efter diktaturen i Uruguay eller Sovjettiden i Litauen, till kraftuttryck i postkoloniala Angola och Sydafrika. Några av konstnärerna omvandlar och tolkar traditionella former som statyer och byster för att kommentera, problematisera och ibland förändra den officiella historien. Andra skapar nya berättelser genom att ifrågasätta tidigare accepterade historier eller genom att markera de omständigheter som bidrar till bildandet av kollektiva minnen.

Några av verken blir inofficiella minnesmärken för människor och händelser för vilka sådana minnesmärken tidigare saknades – minnesmärken som motsätter sig att låta saker falla i glömska, motsätter sig förtryck eller aktiv utplåning för att istället bli nya bärare av det kollektiva minnet. Museet och utställningen blir det utrymme där kollektiva minnen delas – i stället för de beställda och officiella monumenten/minnesmärkena som finns i offentliga utrymmen.

Titus Kaphar – Page 4 of Jefferson’s Farm Book

Iman Isaas arbete-Material


Man Isaa – foto av Caroline Andersson

I det här arbetet undersöker konstnären det komplicerade förhållandet mellan historia, minne, språk och monument. Isaas arbete baserar sig på ambivalensen mot möjligheten att översätta minnen och uttrycka dem i en fysisk form.

Andra möjligheter på skissernas

Skissernas museum erbjuder också ett rikt och varierat program för barn, tonåringar och vuxna som inkluderar konstnärssamtal, föreläsningar, konserter, kreativa workshops och mycket mer. Varje vecka erbjuder museet guidade turer, utan extra kostnad för de som löst entré. Barnfamiljer kan också boka egna guidade turer i förväg. Besökare kan även ta del av och få med sig mycket tryckt material som generöst nog är inkluderat i entréavgiften.

Museibutiken är ett paradis för bokmalar – här hittar du ett fantastiskt urval av spännande och noga utvalda böcker från gallerier, museer och utgivare världen över. Det finns också fina vykort och designobjekt för alla åldrar. Urvalet återspeglar museets fokus på konst, så klart.

Hungrig? Då är du på rätt ställe

Om du är hungrig, erbjuder På Skissernas restaurang ett varierat utbud av rätter och är öppet nästan dagligen för mellanmål, lunch och middag. Restaurangen anses av prestigefyllda  White Guide vara en av Lunds två bästa restauranger. Kocken Daniel Lundström har dessutom tidigare tilldelats och lyckats behålla en Michelin-stjärna, dock inte här. På Skissernas finns också ett utomhusområde, som naturligtvis bäst passar på vår och sommar.

Tillgänglighet & Hur man tar sig hit

Skissernas Museum är lättillgängligt. Handikappade besökare eller rullstolsanvändare kan enkelt besöka hela museet med undantag för bron i Svenska galleriet som nås via en trappa.

Till fots
Museet ligger inom gångavstånd från Lunds centralstation – cirka 10-15 minuters promenad.
Med bil
Skissernas har ingen egen parkering, men det finns gott om parkeringsplatser i närheten.
Med tåg
Regionaltåg stannar vid Lund C flera gånger i timmen.
Med buss
Ta busslinje 1 från Lund C och gå av vid Biskopshuset för att nå museet genom parken – eller vid hållplats Sölvegatan strax bakom museet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.